fbpx

Persoonlijk verhaal Sonja: Hoe vind je weer geluk na de dood van een dierbare?


Sonja heeft zowel haar vader op haar 9de alswel haar stiefvader op haar 28ste verloren. Ook verder in haar leven heeft ze genoeg vervelende dingen meegemaakt. Ze heeft altijd de wil en power gehad om alles uit het leven te halen wat erin zit. Als er één een inspiratiebron voor mij is betreft positieve wilskracht, is het Sonja wel. Sonja deelt haar wijsheden betreft rouwen met jou. Hopelijk kan jij hier ook positieve energie uithalen om na een heftige periode in jouw leven, het toch een stukje mooier te maken!

 

 

Wijsheid 1: Praat over je verdriet

Een inkopper, maar oh zo belangrijk. Praat over je verdriet en krop het niet op. Praten helpt om je verdriet te uiten en je emoties te kunnen ventileren. Blijf je het verdriet bij jezelf houden dan word je er uiteindelijk niet gelukkiger van. Ik zie het bij mijn moeder die nooit meer de oude is geworden. Zij kon nooit over het verlies praten. Nu, na 30 jaar is zij pas in therapie gegaan. Dit had zo anders kunnen gaan… 

 

Wijsheid 2: Voel waar jij behoefte aan hebt!

Ik probeer altijd te voelen waar ik behoefte aan heb. Als ik mij ergens rot over voel, dan doe ik daar wat mee. Ik praat er over of ik neem op een andere manier het initiatief. Ik vraag mijzelf altijd af: ‘Wat kan ik nu doen om me beter te voelen? In mijn geval, ga ik wandelen in het bos van Appelscha of kijk ik een leuke film. Ik neem in ieder geval actie en blijf niet te lang in de negatieve flow hangen.

Wijsheid 3: Besef dat familie ontzettend belangrijk is

Je familie kan jou steunen in het rouwproces. De saamhorigheid die ik nu voel met mijn familie dat heeft mij zo geholpen. Dit heeft wel tijd nodig. Dit gevoel heb ik namelijk niet altijd gehad. Toen ik 9 was en mijn vader overleed, was de saamhorigheid veel minder. Er mocht niet over mijn vader gesproken worden en dat deed zeer. Gaandeweg heb ik geleerd dat iedereen zijn eigen proces heeft en dat je weinig invloed hebt hoe zij er mee omgaan. Ik heb dit kunnen accepteren en dat maakt dat onze band ook veel beter is geworden.

  

Toen Sonja, haar vader, haar moeder en zus nog samen waren. 

 

 

Wijsheid 4: Zoek ook troost bij andere mensen
 

Vind het geluk ook bij de (schoon)familie of andere mensen om je heen, als je het bijvoorbeeld niet kunt vinden bij je eigen familie. In mijn geval is dat de band die ik heb gekregen met de stiefkinderen van Kees. Als hij nog had geleefd, hadden we nog steeds geen band gehad. Het hele verhaal hierover, kun je lezen in deze blog. Dat is ook veel waard. Ze hebben mij zeIfs gebeld toen mijn tweede dochter Femke is geboren. We blijven van elkaar op de hoogte via Facebook messenger of via Whatsapp en dat voelt heel goed. De zussen van Kees, dat zijn zulke fijne mensen, daar leef ik echt voor. Daarnaast zien we elkaar elk jaar met familieweekend. 

Wijsheid 5: Zoek zelf actief contact

 

Zorg dat jij contact opneemt, verwacht niet altijd dat de ander dit doet. Als ik eenzaam was ging ik mijn vriendinnen bellen of ging ik naar Appelscha naar mijn familie. Als ik mij verdrietig voelde ging ik met een vriendin de stad in of met een andere vriendin shoppen.

 

Wijsheid 6: Vind troost in de dingen die bij jou passen

 

In mijn geval zijn dat mijn pareltjes, mijn edelsteentjes. Deze heb ik gekregen van de uitvaartondernemer die de uitvaart van mijn stiefvader Kees begeleidde. Er zit een hangertje aan, dus je kan het ook dragen aan een ketting. Op één of andere manier geven ze mij heel veel troost. Ook heb ik een aantal voorwerpen van Kees die ik in mijn huis heb. Bijvoorbeeld een veldflesje van hem, waar nog steeds drank inzit (jenever of Beerenburg: ik weet het niet meer). Hij heeft dat een keer van mij gekregen op zijn verjaardag en was daar heel blij mee. Ik bewaar het nu.

 

Een foto van mijn stiefvader Kees, het veldflesje met drank en de edelsteentjes. 

 

Wijsheid 7: Het rouwproces kent geen einde


Besef dat er geen einde aan het rouwproces zit. Ik was wel eens bang dat ik mijn vader zou vergeten, maar dat is niet zo. De rauwe kant van het rouwen is er af, maar de liefde is er nog wel. Dat zal altijd blijven. Hoe kun je exact zeggen wat de duur van jouw rouwproces is, als jij het je je leven lang met je meedraagt? De scherpe randjes gaan er vanzelf af, mits je de pijn toelaat.

Laat je niet beïnvloeden door mensen die zelf nog nooit zoiets hebben meegemaakt en aankomen met dooddoeners zoals: ‘Het is een jaar geleden, is het niet weer tijd om verder te gaan met je leven?’ Ook kun je denken dat je het verlies hebt verwerkt en dan gebeurt er iets waardoor je je weer heel verdrietig voelt. Dat geeft helemaal niets, dat is het rouwproces en de liefde die je nog meedraagt voor je dierbare persoon.

 

Wijsheid 8: Besef dat er meer is tussen hemel en aarde


Ik wilde eigenlijk nooit naar Tsjechië. Sonja haar stiefvader is overleden in Tsjechië, het hele verhaal kun je hier lezen. Ik merkte dat als wij met de familie naar Tsjechië gingen, dan voelde ik mij altijd heel erg opgejaagd. Ik kon er niet de vinger opleggen. De voorbereidingen zoals de auto inpakken, ik vond het verschrikkelijk. Als ik eenmaal in Tsjechië was, dan was het goed en als we teruggingen ook. Toen Kees kwam te overlijden was het opgejaagde gevoel voorbij, toen we daarna weer naar Tsjechië gingen. Ik heb al die jaren geweten dat er iets zou gebeuren in Tsjechië. Ik denk dat ik een 6e zintuig heb. Misschien stond het dus al vast dat dit zou gebeuren in ons leven.

 

Dromen die zo echt lijken

Bij mijn vader heb ik heel vaak het gevoel gehad dat hij in de buurt was. Ik heb weleens over hem gedroomd. Toen ik heel jong was ging ik bij een vriendinnetje van mij logeren. Ik kwam hem toen tegen in mijn droom. Het voelde heel echt. Er was een weide met heuvels en bloemetjes en een tempel. Daar ging ik in en dan ging ik dingen bespreken met mijn vader. Daarna liep ik er weer uit en liep ik ergens heen. Geen idee waar naar toe, er kwam geen einde aan.. Toen werd ik ineens wakker. De volgende ochtend vertelde ik het aan de moeder van mijn vriendinnetje. Ze werd ineens bleek en zei: ‘huh’. Vervolgens ging ze naar de boekenkast en zocht ze een boek. Ze pakte een boek uit de kast en zei: ‘Hoe jij het nu omschrijft, zo wordt de hemel in dit boek beschreven.’ Precies zoals ik het had gedroomd. Ik heb eigenlijk niets met het geloof en de kerk, maar het was voor mij wel een heel bijzonder moment.

 

Mijn vader in de buurt voelen

Ik heb weleens het gevoel gehad dat mijn vader in de buurt was. Als ik met Siebe bijvoorbeeld een keer aan het zoenen was bij de openhaard, voelden we allebei ineens een hele koude tocht. We keken elkaar dan aan en zeiden: ‘Dat is raar.’ Ik voelde me dan ineens heel erg bekeken. Je hebt weleens het gevoel dat iemand heel dichtbij je in de buurt gaat staan, dat voel je gewoon. Datzelfde gevoel had ik toen ook. Ik voelde iemands aanwezigheid. Toen zijn we uiteindelijk maar gestopt met waar we mee bezig waren. Het voelde heel raar. Tegenwoordig heb ik dit soort dingen niet meer en dat vind ik soms wel jammer.

 

Wijsheid 9 en mijn laatste boodschap aan jou


Op dit moment heb je heel veel verdriet en voel je je diep ongelukkig. Besef dat er ooit weer een moment komt dat je weer gelukkig kunt zijn en met liefde kan terug kijken naar alle mooie herinneringen die je samen hebt gedeeld met je dierbare. Dit komt niet direct na 1 of 2 jaar, maar dit kun je daarna wel weer gaan ervaren.
Als je merkt dat je het lastig vindt, zoek dan hulp, vanuit liefde voor jezelf. Doe dit niet pas na 10 of 20 jaar, dan doe je jezelf zo te kort. Judith heeft een ontzettend mooi online programma gemaakt, die jou ook kan helpen in het rouwproces. Dit kun je eventueel afnemen met één op één begeleiding. Klik hier om online programma: Rouwen mag, te bekijken. 

 

Geluk vinden in de kleine dingen

Ik vind het leven erg betrekkelijk, daarom kan ik geluk vinden in de kleine dingen. Door het overlijden van mijn vader en stiefvader Kees, ben ik alleen maar gelukkiger geworden. Het klinkt heel raar, maar hoe verdrietig het ook is, ik realiseer dat het leven een cadeautje is. Maar je moet het wel pakken en omarmen. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar probeer er wel zo veel mogelijk naar te leven!

‘Ik ben nu gelukkiger! Het is heel bizar, maar ik ben me veel meer bewust van de dingen die er echt toe doen.’

Waar ik van geniet? Ik kan genieten van Femke die haar eerste stapjes zet en dat Lieke zo ontzettend blij is met haar verjaardag. Dat ik met mijn dochter naar de bios ga of een stukje ga wandelen.

Dit is hoe ik weer geluk heb gevonden na het overlijden van mijn vader en stiefvader. Mocht jij ook midden in een rouwproces zitten, dan hoop ik dat je misschien wel wat aan deze tips van mij hebt.

Wil je nog meer lezen over het rouwproces van Sonja. Hoe zij is omgegaan met het verlies van haar stiefvader? Dit kun je hier lezen.