fbpx

Break Free 2018 & 2019: verhaal Laurens van der Graaf uitgelicht

 

Ken je het programma Break Free al? In zowel 2018 alswel 2019 zijn er afleveringen gemaakt over jonge mensen die tijdens de mooiste reis van hun leven op tragische wijze zijn omkomen. Je kunt het zien als een reisprogramma met veel meer diepgang. Het zijn emotionele verhalen om naar te kijken. Presentator Chris Zegers weet door zijn ervaring ook de emoties goed over te brengen en de programmamakers zullen daar ook een groot aandeel in hebben gehad.
De doodsoorzaken van de afleveringen van Break Free van 2018 zijn willekeurig. De 4 overledenen van Break Free 2019 zijn allemaal slachtoffers van de MH17. Zo ook Laurens van der Graaff. Over deze aflevering, ga ik wat meer vertellen..

“Sometimes I still just can’t believe you’re gone”

Zijn en mijn periode in Amerika 
 

Een grappenmaker, die volle zalen trekt. En net als mij een ‘exchange student’ was in Amerika. Hij in Chicago, ik in Winchester. Chicago, de stad waar ik vanuit Schiphol aankwam, om daar vervolgens één nacht te overnachten. Ik vergeet nooit meer dat vliegveld, nog zó veel groter dan Schiphol. De hallen waarin we aankwamen, waren zwart, wit betegeld. Het leek op een mega groot dambord.

Na mijn overnachting, vloog ik naar Nashville. Om op de introductiekamp aan te komen, waar allemaal uitwisselingsstudenten waren. Volgens mij is Laurens van mijn leeftijd, ik zag ergens 1984 staan. Ik ben van 1985. Misschien waren wij daar wel op hetzelfde kamp. Ik kan me herinneren dat het bomvol was met uitwisselingsstudenten, over de hele wereld.. Dus we kunnen elkaar makkelijk gemist hebben.

 

 

Laurens van der Graaff ‘Prom King’


Laurens was Prom King. Ik was onzichtbaar tijdens mijn Highschool periode. Het verlegen meisje, die halverwege het jaar pas opbloeide, om vervolgens weer terug naar Nederland te gaan. Als je ‘Prom King’ was, ja dan was je iemand. Wow, wat fantastisch moet het zijn geweest om dat te kunnen meemaken. Stiekem ben ik heel erg jaloers. Al had ik mijn jaar ook nooit willen missen. Daar komt binnenkomt ook een blog over. Op 16 jarige leeftijd kwam ik namelijk in Amerika al in aanraking met ‘rouwen’.

 

Ook hij reisde af naar Java

 

Toen ik 24 jaar was, precies 10 jaar geleden, heb ik in Java rondgereisd. Hij zou op 17 juli 2014, iets meer dan 5 jaar na mijn reis, naar hetzelfde eiland afreizen. Samen zou die met zijn vriendin, genaamd Karlijn daar heen om het leven te vieren! Ze zijn nooit in Java aangekomen, zij zijn beide slachtoffers geworden van de MH17. In deze aflevering gingen zijn twee beste vrienden: Wim en Young-Kon naar Indonesië, om de reis die Laurens nooit heeft mogen meemaken, te kunnen voltooien.

We gaan hem daar niet vinden

 

Ze hadden niet het gevoel dat ze Laurens daar gingen vinden, want voor Laurens en zijn vriendin was het een leuke bestemming om naar toe te gaan, maar hij was niet ergens naar opzoek. Nee, hij stond heel stabiel in het leven. Hij had een leuke baan als leraar en een leuke vriendin, eigenlijk liep zijn leven op rolletjes. Des te heftiger was het voor de ouders, om hun zoon, die zo midden in het leven stond te verliezen.

Wel vonden de twee vrienden van Laurens: Wim en Young-Kon, dat de ouders, na zo veel jaar nog te veel met het verlies bezig waren. Zij vonden dat ze weer verder moesten gaan met hun leven. Iets wat zij wel deden na het verliezen van hun goede vriend Laurens.

Stap voor stap op weg naar de top 

 

Wat ik het meest bijzonder aan deze aflevering vond is dat beide vrienden de Gurung Merapi gingen beklimmen. Schijnbaar de actiefste vulkaan van Indonesië. Vreemd, ik ben zelf ook in Yogyakarta geweest, maar nooit één moment gedacht om deze vulkaan te beklimmen. Vanaf het moment dat ze aan de eindfase van de beklimming begonnen, ging het keihard regenen. Niet alleen dat, maar er was ook onweer. Regen en onweer, komt ook naar beneden terwijl ik deze blog aan het schrijven ben. (Dit is al een paar keer eerder gebeurd, hoe zo zweverig 😊)

Ineens waren er twee regenbogen

Young-Kon ging met een steen in zijn maag naar boven, waarbij hij het niet liet of om af en toe te vloeken. Zo zwaar had hij het. Bij regen en onweer bleef het niet, want er waren ook modderstromen. Niet zonder gevaar, kwamen ze dichter bij de top. Op het moment dat ze dachten: ‘Het moet niet slechter worden, dan wordt het echt te gevaarlijk.’ Toen stopte het met regenen en klaarde het weer ineens op. De lucht was super blauw en van alle kanten was het uitzicht fenomenaal. Dit kon je zelfs vanaf het televisiescherm zien. Dan ineens verschijnt er een regenboog en dan ziet Wim nog een regenboog. ‘Karlijn’: zegt die. Met zoveel rust en ook wel verwondering in zijn ogen. Ergens zie je ook wel aan hem dat hij denkt: ‘Zou het raar zijn dat ik dit zeg?’

“Ineens ziet Wim nog een regenboog. ‘Karlijn’: zegt die.”

Mijn eigen ervaring met het hiernamaals

Nee Wim, het is niet vreemd en gelijktijdig krijg ik hier kippevel van. Op de dag van de uitvaart van mijn vader regende het keihard. Harder dan hard. De hele dag. Toen we naar het graf van mijn vader moesten, renden wij naar de auto. We kwamen aan bij de begraafplaats en het begon al zachter te regenen. Op het moment dat de kist naar beneden ging, kwam de zon achter de wolken tevoorschijn. Ik was toen nog niet met spiritualiteit bezig, maar ik wist, dit is een teken van papa.

Het is zo ongrijpbaar, niet te bevatten, wetenschappelijk niet te bewijzen. Maar binnen mijn bedrijf zijn er zo veel van deze verhalen.

Stenen symboliserend als ballast wat je meedraagt

 

Aan het einde van de serie namen ze twee stenen mee. Deze waren bedoeld voor de ouders van Laurens. Voorafgaand aan de reis, hadden ze een rugtas meegekregen van de ouders. Hier hadden ze niet zoveel mee. De tas is het enige wat de ouders hebben teruggekregen van Laurens op de plek van de MH17. De plek in Oekraïne, waar het vliegtuig is neergestort.

Ze ervaarden de tas vooral als ballast. En waarschijnlijk is dat de ballast geweest wat de ouders: Wim en Gerda, al die tijd na het verlies van Laurens hebben meegedragen. Als symbool namen ze vanuit Java twee grote stenen mee, zodat ze deze aan Laurens ouders konden geven. Om vervolgens die samen aan zee ergens in Nederland te kunnen achterlaten. Zodat ze de overheersende pijn en verdriet kunnen loslaten en weer verder kunnen gaan met hun leven. Hopelijk kunnen de ouders van Laurens dit ook echt.

Pijn en verdriet, maar ook leven na de dood

Natuurlijk, het missen blijft, maar er is ook een leven na Laurens. Waarschijnlijk hebben niet zo veel mensen als Laurens echt geleefd. Hebben zij een lang leven nodig om te doen wat Laurens allemaal heeft gedaan. Misschien halen ze dat niet eens. Het is oneerlijk, maar zegt de vader van Laurens: ‘Wij hebben geaccepteerd dat hij een ontzettend mooi leven heeft gehad’, ondanks dat het maar 30 jaar heeft geduurd.

Lieve ouders van Laurens: Gerda en Wim, ik hoop dat jullie na deze mooie documentaire weer verder kunnen met het leven. Dat jullie je je leven net zo leven als Laurens dat heeft gedaan. Hij is een voorbeeld voor velen. 

Misschien iets te snel door het rouwproces heen gegaan

 

Aan het einde van de serie gaven Young-Kon en Wim aan, dat zij in tegenstelling tot de ouders, misschien wel iets te snel verder waren gegaan. Wim vond het namelijk egoïstisch als hij er te lang bij stil bleef staan.
Deze reis was voor hun beide goed om nog een keer door het rouwproces heen te gaan. 

Dit was het verhaal van Laurens van der Graaff. Deze aflevering vond ik erg bijzonder, maar ook de andere portretten zijn stuk voor stuk mooi om te zien. Elke keer als ik de serie ‘Break Free’ bekijk op NPO2 ontroert het mij. Je stapt in iemands leven die je niet kent, maar binnen ‘no time’ word je er zo in meegezogen, dat het aan het einde van de aflevering voelt alsof je diegene hebt gekend.

 

Break Free 2018 & Break Free 2019

Nogmaals, tijdens de afleveringen van Break Free 2018 zijn de overledenen op verschillende wijze om het leven gekomen. Break Free seizoen 2019 richt zich op jonge slachtoffers van de MH17. Allebei de seizoenen zijn absoluut een aanrader om te bekijken, mits je van reisprogramma’s houdt en ontroerd wil worden. Via deze link, kun je de afleveringen bekijken. Of download de NPO app gratis op je telefoon. 

Tijd om mijzelf voor te stellen: Judith Buma

Tijd om mij voor te stellen. Op de pagina ‘Judith’ lees je heel kort wie ik ben, wat ik doe en waarom ik met dit bedrijf Mi Lasi ben gestart. Maar wie ben ik nou eigenlijk echt? Wie is de persoon achter het bedrijf? Ik neem je mee!

Lees meer

Mijn persoonlijk verhaal: de dag dat papa uit het leven stapt

Ik had een super mooi jaar in het vooruitzicht. Eerst zou ik twee modules in het buitenland volgen. Eén module in Bangkok en één in Bali. Ik zat namelijk in mijn derde jaar van mijn opleiding Tourism & Management die ik volgde in Leeuwarden. Als ik klaar was met mijn modules, zou ik direct familieweekend gaan vieren. Het liep anders..

Lees meer