fbpx

Viva forum psyche: place to be voor jou die rouwt?

 

Voor mij is een periode aangebroken dat ik mij meer wil gaan focussen op mijn website: www.milasi.nl. Dat ik beter gevonden wordt, zodat jij mij ook kan vinden in de online jungle dat  google heet.

Dus, nu ik dit na mijn lancering heb besloten, hoorde ik vanuit meerdere hoeken: ‘Ga eens kijken op een forum’. Het eerste wat ik denk: ‘Fora is niet echt mijn ding.’

Toch ben ik op onderzoek uitgegaan op het Viva forum psyche om uit te zoeken wat de problemen van mijn doelgroep zijn op gebied van rouwverwerking en of ik mijn mening moet bijstellen…

“Fora is niet echt mijn ding”

In een grijs verleden, toen ik ook nog op het Viva forum zat..
 

Als ik er over nadenk, begint mijn voorhoofd spontaan te rimpelen. Het Viva forum, als ik er aan terug denk, dan voel ik geen enthousiasme. Ik denk direct terug aan het verre verleden toen ik héél sporadisch nog wel eens iets schreef op dit platform.

Volgens mij ging het toen vooral over: ‘mannenproblemen’. Als ik er aan terug denk, kan ik mij vooral de negatieve vibe nog goed herinneren. Mensen zijn heel erg fel of woorden worden verkeerd geïnterpreteerd. Als ik de berichten ging lezen, werd ik al heel snel erg moe. Je hebt weleens van die mensen waar je mee praat en dat je langzaam merkt dat al je energie uit je lijf wordt leeggezogen. Het enige waar je aan kan denken is: ‘Hoe kan ik dit gesprek op een niet te botte manier afkappen?’ Precies dat gevoel had ik ook altijd als ik een forum bezocht. Gelukkig bij een forum, kun je zonder dat mensen het waarschijnlijk door hebben weer uit hun leven verdwijnen.

Ik heb toen met mezelf afgesproken, geen fora meer voor mij. Dat bevalt tot dusver goed.
Ik weet via de contacten met nabestaanden die ik heb gehad door middel van: interviews, gesprekken, Insta-berichtjes en ga zo maar door, waar ze naar op zoek zijn. Toch leek het mij een goed idee om dit ook op een andere manier te onderzoeken. Want welke woorden gebruiken ze nou echt? Tsja, dan kom je toch bij fora uit. Dus in dit geval heb ik mijn angst overwonnen en ben ik alle berichten op het psyche forum van de Viva bij langs gegaan.

 

Toch op onderzoek uit bij het psyche forum van de Viva


Met nog een beetje gezonde argwanendheid ging ik door de sectie heen scrollen en kwam ik op een topic rouwverwerking wat op dit moment heel actueel is. Bijna dagelijks wordt er wel iets door iemand gepost. Ik ben de berichten nagelopen. Wat mij heel erg opviel op het psyche forum van de Viva lees je hieronder.

 

Alleen voelen tijdens het rouwproces 


Wat helaas ook hier uitgebreid naar voren kwam, is de eenzaamheid die tijdens de heftige periode van het rouwen voelbaar is. Wij rouwenden stuiten vaak op weinig begrip van de partner, de familie, de schoonfamilie en vrienden. Diegene die in hetzelfde schuitje zitten vinden het misschien lastig om over zijn of haar gevoelens te praten en vrienden hebben zelf nog nooit zoiets meegemaakt en kunnen zich moeilijk inleven.

Als je dan wel eerlijk bent over je verdriet, dan word je soms aangekeken alsof ze water zien branden. We vinden het namelijk ook moeilijk om over ‘gevoelens’ te praten. Dit was in ieder geval ook een veel besproken onderwerp op dit Viva forum en dat vind ik belangrijk om met jullie te delen. Ik hoop daarom op deze manier ook meer begrip voor ‘rouwenden’ te krijgen.

Tijdens het lezen maakte mijn achterdochtigheid langzaamaan plaats voor bewondering. De saamhorigheid, de support en je verhaal kunnen delen waren heel erg voelbaar.

Ik moet mijn mening in dit geval toch wat bijstellen. Ik kan mij nu wel goed voorstellen, dat mensen baat kunnen hebben bij online support via een fora. Je gaat door hetzelfde heen, dus je snapt elkaar veel beter.

Ik heb een samenvatting gemaakt van de onderwerpen waar veel over werd gesproken. Op die manier gebruik ik dit weer als inspiratie om daar blogs over te schrijven.

Welke onderwerpen kwamen aanbod?

 

Dankjewel lieve dames die actief zijn op het Viva forum psyche. Ik heb de komende periode genoeg inspiratie om samen met mijn mede-bloggers over de verschillende onderwerpen van rouw te schrijven.

Bij deze in ieder geval een korte samenvatting van alle veelbesproken onderwerpen:

 • Het zorgen maken om je baan en je afvragen tot welke periode het acceptabel is om minder te werken.
 • Het rouwen zo zat zijn, wanneer kan er weer onbezorgd geleefd worden?
 • Of het rouwen na 1 jaar minder heftig is.
 • De impact van Vaderdag en Moederdag zonder vader en/of zonder moeder.
 • Hoe met boosheid om te gaan in het rouwproces.
 • Spiritualiteit: zoekend naar tekens van je overleden dierbare persoon.
 • Onbegrip van naasten in het rouwproces, niet de steun kunnen vinden.
 • Hoe om te gaan met angst en paniek in het rouwproces.
 • Wat is de functie van langdurig verdriet?
 • Bang om de stem van zijn of haar (gekke) trekjes te vergeten.
 • Opruimwoede na het verliezen van je dierbare.
 • Dat het praten over je overleden familielid een taboe is binnen de familie.
 • Hoe ga je om met vrienden die niets laten horen.

Van een aantal onderwerpen wist ik al dat het speelde, maar toch is heel fijn om via deze weg te weten waar ‘wij rouwenden’ tegen aanlopen in een rouwproces. De komende periode ga ik mij nog meer focussen op bloggen, dus zul je meer over dit soort onderwerpen lezen.

De tip van deze week, als je behoefte hebt aan het delen van je verhaal, kijk eens bij het viva Forum -> thema psyche via deze link. Misschien is het ook wel wat voor jou!

Zit je trouwens midden in een rouwproces en zou je ook graag je ervaringen daarover willen delen? Misschien vind je het ook wel leuk om voor mijn website te bloggen? In ruil daarvoor kan ik jou ook wat aanbieden. Ben je geïnteresseerd? Laat dan hieronder je contactgegevens achter.  

Vond je deze blog leuk, zou je het ze dan via de social media iconen bovenaan de pagina willen delen?