fbpx

Cursus rouwverwerking: in 4 stappen naar een blijer leven

Cursus rouwverwerking: in 4 stappen naar een blijer leven. In deze blog vertel ik jou de 4 stappen die mijzelf en anderen die diep zaten in het rouwproces, hun leven positief hebben beïnvloed. Ik neem je zo meteen mee welke 4 stappen dat zijn.

Ik ben benieuwd: herken jij je misschien wel in het volgende?

 

Het gaat op dit moment niet zo goed met je. Je kunt je niet concentreren op je werk en daardoor voel je je nog ellendiger. Privé heb je onenigheid met je partner of met familieleden en vind je niet de steun die je nu juist nodig bent. Je voelt je zo moe en je hebt zo weinig energie om dingen te doen. Je voelt je down en ongelukkig. Je leven stroomt niet. Het voelt alsof er een donderwolk boven je hangt.

Je kunt niet de stappen zetten die je zo graag wilt in je leven. Je voelt veel negativiteit, stress en spanning. Diep van binnen weet je dat het te maken heeft met het verliezen van je dierbare. Dat je het onvoldoende hebt verwerkt. Je weet dat je daar iets mee moet. Alleen je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Zou je ook niet zo graag weer blij willen voelen? In balans willen zijn en de steun vinden van de mensen om je heen vinden, die je zo hard nodig hebt in het rouwproces? Weer energie hebben om leuke dingen te doen en niet alleen maar het verdriet bezig te zijn? Dat je eindelijk weer de stappen kunt zetten richting een mooier leven?

Ik ben heel blij dat je terecht bent gekomen op deze blog, want ik ga jou stap voor stap uitleggen, welke dingen zo belangrijk zijn in deze moeilijke periode van je leven. Aan het einde van deze blog kun je de 4 stappen ook echt in de praktijk gaan brengen. Hoe? dat wordt snel duidelijk!

Wat is het allerbelangrijkste in het rouwproces. Ik weet het, het is een moeilijke stap, maar zo belangrijk om wel te doen.

Stap 1: PIJN toelaten

 

Het is misschien een korte tijd geleden dat jouw dierbare is overleden, of al wat langer geleden. Je voelt de druk van de maatschappij en de mensen om je heen om weer door te gaan, om sterk te zijn. Heb je misschien wel tegen jezelf gezegd: ‘nu is het klaar, nu moet ik weer verder met mijn leven?’ Geef je jezelf daardoor geen toestemming om je verdriet te uiten?
Ik wil jou graag deze boodschap geven. Jouw pijn moet er uit. Als jij de pijn tegen houdt ontstaat er alleen maar pijn. Als je jouw pijn toelaat, in de vorm van bijvoorbeeld verdrietig zijn en huilen, ontstaan er minder en minder pijn. Totdat, als je denkt aan je dierbare persoon niet meer die heftige emoties ervaart.
Sta jezelf toe om verdrietig te zijn. Zolang het nodig is. Geef jezelf geen deadline. Wees lief voor jezelf.

Ik heb voor jou een hele mooie en krachtige oefening, die jou helpt om de pijn toe te laten. Wil je deze oefening ook hebben? Download, dan mijn gratis e-book: spoedcursus rouwverwerking.

Stap 2: zorg goed voor je LIJF

 

Hoe goed zorg je op dit moment voor je lijf? In periode van rouw, vertelt jouw lichaam misschien wel het meeste hoe jij er aan toe bent. In een rouwproces kun jij je ontzettend moe voelen. Dat je totaal geen energie hebt voor bepaalde dingen. Soms kan alles je te veel zijn. Je voelt de pijn misschien wel letterlijk pijn in je lichaam, zoals in je: knieën, buik, rug, schouders of ergens anders. Je hebt geen idee hoe dit kan.

Het is belangrijk om meer te rust te bouwen in je dagelijkse leven. Zorg dat je voldoende slaapt. Dat je de stappen zet om je slaapritme te verbeteren. Dat je voldoende beweging krijgt, waardoor je geest weer kalmeert. Dat je gezond eet, zodat je je vitaler voelt. Het gaat niet om het zetten van grote stappen, daar heb je niet de energie voor. Kleine stapjes zetten uiteindelijk een grote stap. Last but not least, geef jezelf echt de tijd. Begrijp dat alles anders aanvoelt sinds jouw dierbare er niet meer is en dat je je uitgeput voelt.

We hebben nu 2 stappen gehad in deze blog: cursus rouwverwerking.

Zou je graag vanuit kleine stapjes een groter resultaat boeken? Meer energie en balans? In mijn gratis e-book leg ik precies uit, hoe je dit kunt doen. Niet alleen maar theoretische informatie, maar ik neem je mee aan de hand van een stappenplan, die je makkelijk kunt toepassen in jouw leven.

Stap 3: Verdriet versus afleiding in het rouwproces

 

Zorg je wel voor voldoende afleiding? Rouwen kost ontzettend veel energie. Het is heel erg belangrijk om hier voldoende aandacht aan te geven. Dat je tijd neemt om te rouwen. Dat je een plek zoekt waar jij je veilig voelt en je muziek kan luisteren van je dierbare, foto’s bekijkt of bijvoorbeeld brieven leest. Zodat jij je emoties echt kunt toelaten.
Alleen wil ik jou graag meegeven, dat alleen met het verdriet bezig zijn, je op den duur gaat opbreken. Het is ook belangrijk om activiteiten te doen waar je energie van krijgt. Dat je de balans zoek tussen verdriet en afleiding.
Dat je activiteiten doet, die jou even in een andere wereld wanen. Is dat dansen, ga je dansen. Is dat drummen, ga je drummen. Is dat naar de sauna gaan, ga naar de sauna. Dat je toch het huis uitgaat, ondanks dat je je heel ellendig voelt.

In mijn e-book geef ik hier nog veel meer informatie over. En leg ik dit ook uit, aan de hand van een kano, zodat je echt begrijpt wat ik bedoel. Aan het einde van de les, geef ik jou een opdracht. Dit gaat jou heel erg helpen in het rouwproces.

Stap 4: STEUN vinden bij familie en vrienden

 

Vind jij wel de troost van je dierbaren die jij op dit moment nodig hebt? In het rouwproces is het ontzettend belangrijk om steun te krijgen van je dierbaren. Dat je het gevoel hebt dat je even je gedachtes kunt ventileren. Een arm om je heen, een knuffel. Het kan moeilijk zijn om de liefde toe te laten. Je bent misschien wel bang om nog meer mensen kwijt te raken. Straks zijn ze er ook niet meer. Toch zal het jou gaan helpen in jouw rouwproces om wel die steun te krijgen.

Helaas is het zo dat familielieden elkaar niet altijd kunnen vinden in het rouwproces. En ieder leeft anders, dus een ieder rouwt ook anders. Dat betekent dat het verlies soms nog pijnlijker wordt, omdat je niet de steun van elkaar krijgt. Herken jij dit ook? Dan is onderstaand stukje misschien ook wel voor jou van toepassing. 

Zou jij dit ook zo graag willen?

Wil je ook meer begrip krijgen voor familieleden die anders rouwen, zodat je wel die steun krijgt? Wil jij ook meer weten hoe je troost kunt vinden?  Zou je graag informatie willen,  hoe je om moet gaan met pijnlijke emoties zoals verdriet en boosheid? Zodat je je meer in balans voelt? Wil je meer energie om de dingen te doen die je voor het verlies ook deed? Wil je weten hoe je weer een blijer mens wordt? Zodat jij de stappen weer kunt zetten in je leven richting een mooier leven?

Kennismaking met mijn gratis e-book: spoedcursus rouwverwerking

 

Dit waren alle 4 de stappen: cursus rouwverwerking. Wil je nou deze informatie in de praktijk brengen? Dan wil ik jou heel graag doorverwijzen naar mijn GRATIS e-book: spoedcursus rouwverwerking, in 4 stappen naar een blijer leven. In dit e-book ga ik niet alleen veel uitgebreider in op de informatie wat ik hierboven heb beschreven, maar geef ik jou echt handvatten door middel van vragen die ik jou stel, tips en de opdrachten. De opdrachten maken voor jou echt het verschil. Zodat jij de stappen kunt zetten richting een blijer leven!

Direct hulp bij rouwen? Online lesprogramma: rouwen mag!

 

Wil jij direct hulp bij rouwen? Ik heb voor jou een hele mooie 3 maanden traject ontwikkeld. Die je thuis, op de bank kunt volgen. Je gaat 3 maanden intensief met je rouwproces aan de slag. Doordat je zo’n relatief korte periode er door heen gaat, gaat dit jou helpen om:

Zelfvertrouwen in jezelf te krijgen en weer vertrouwen in de wereld te krijgen.

De steun ervaren die je nodig hebt van jouw dierbaren.

Je kunt je overleden dierbare bij je bijdragen, zonder dat het pijn voelt. Je voelt juist heel erg de verbinding met je dierbare.

Meedoen met het online programma: Rouwen mag?

 

Nog meer resultaten weten? Zie dan mijn pagina: online programma: Rouwen mag!

Meer weten over de balans zoeken tussen verdriet versus afleiding? Op de website van Daan Westerink staat nog een heel mooi artikel: rouwen, hoe werkt dat eigenlijk? 

Daar is ook deels dit artikel op gebaseerd.