fbpx

Een dag met een gouden randje, 29 januari de dag dat aan het overlijden van mijn vader doet denken

‘Ik draag je bij me totdat ik je weer zie’

29 januari 1943, een datum voor altijd in mijn geheugen gegrift. Waarom is datum meer bijzonder dan andere data?

 

Mijn papa, was op deze dag jarig

 

 Het is een verjaardag, meestal ben ik niet zo goed in het onthouden van dit soort dagen. Ja, van mijn partner, mijn moeder en zussen, maar dan houdt het snel op. 
De reden dat deze dag zo speciaal is, komt omdat jij, mijn papa, op deze dag jarig was. Ja was, want helaas ben je te vroeg gegaan. Dat voelt nog steeds zo, al zijn er 7 jaren verstreken dat jouw verjaardag niet meer wordt gevierd. Op het moment dat ik dit schrijf, voel ik dat mijn ogen nat zijn van de emotie die door mij heen gaat. Ja, ik ben verdrietig, nog steeds verdrietig. Het helpt ook niet mee dat ik muziek op heb staan van Maaike Ouboter. Het mooie nummer “Dat ik je mis” het blijft een lied waarbij ik het niet droog hou.

Het monster dat kanker heet

 

 Zeven jaar geleden alweer, je hebt de strijd niet mogen winnen van die rotziekte, die met een k begint. Het allesverterende monster, waar we graag van willen winnen, maar weinig het ook echt overwinnen. Ja, je raadt het al kanker.

Toen je 50 werd, hebben we een groot feest gegeven. Mijn twee zussen en ik hebben een toneelstuk opgevoerd en jij gierde het uit van het lachen. Voor deze gelegenheid gingen wij, de drie gezusters op de foto. Deze foto vond jij prachtig, en je was apetrots, zoals een vader altijd zal zijn.

De laatste verjaardag zonder dat ik het wist

 

Elk jaar werd je verjaardag gevierd. Ook je zestigste verjaardag werd groots gevierd. Dit was een bijzondere leeftijd en daar hoorde een feestje bij. Bovendien hield je van gezelligheid en mensen, ja en muziek. Je wist de sfeer er altijd goed in te brengen met je mooie verhalen en anekdotes.

Na je zestigste verjaardag werd het iets rustiger. Je kreeg wat gezondheidsproblemen, die veel tijd in beslag namen. Veel drukte vond je niet meer prettig, dit kon je hoofd niet meer aan. Vooral het laatste jaar was het merkbaar. Ik zag dat er iets niet klopte, niet wetende dat dit je laatste verjaardag zou zijn…

Na het overlijden.. proosten op papa met een Beerenburgje

 

Nadat je was overleden heb ik je eerste geboortedag heel bewust gevierd met een beerenburgje. Dit was je favoriete borrel wanneer er tijd was voor ontspanning. Persoonlijk vind ik het niet lekker, ik word er zelfs misselijk van. Maar het ging niet om mij, maar om jou. Daarom nam ik de bittere smaak voor lief. De jaren erop heb ik altijd op jou geproost. Net als dit jaar, maar dit jaar ging het allemaal net even wat anders dan andere jaren.

 

‘Ik proost altijd op jou!’

Sterfbed papa 

 

Daar wil ik even bij stilstaan. Op je sterfbed heb je mij op het hart gedrukt dat ik een maatschappelijk gerichte opleiding moest gaan doen. Mijn hart volgen. Afgelopen jaren heb ik dit genegeerd. Ik dacht dat ik het niet kon, maar niets was minder waar. Ik was er alleen nog niet klaar voor. Tot nu. Ik heb keihard aan mezelf gewerkt, met ontzettend goed resultaat. Tegenwoordig sta ik dicht bij mezelf, waardoor ik nu andere mensen goed kan helpen.
Dat heeft er toe geleid dat ik ben aangenomen bij een zorginstelling en een deeltijd opleiding ga volgen. De wens die jij altijd had en ik ook, maar lange tijd niet uitvoerbaar was.
En weet je wat? Op jouw geboortedag heb ik mijn eerste schooldag gehad en kennisgemaakt met de instelling waar ik straks werkzaam ben.

Verdriet, maar ook trots

 

Ik vergat mijn verdriet op deze dag, het was een wondersschone dag. Een om nooit te vergeten.
Zo kan het dus ook, een geboortedag hoeft niet altijd een verdrietige te zijn. Ik heb op deze dag vaak aan je gedacht, maar was kalm en rustig. Zelfs een beetje trots. En ik weet dat jij trots op me bent, dat ik juist op deze dag voor mezelf heb gekozen. Die ik uiteraard weer heb afgesloten met een borrel. Een betekenisvolle dag met een gouden randje..

Viva forum psyche: place to be voor jou die rouwt?

Viva forum psyche: place to be voor jou die rouwt?   Voor mij is een periode aangebroken dat ik mij meer wil gaan focussen op mijn website: www.milasi.nl. Dat ik beter gevonden wordt, zodat jij mij ook kan vinden in de online jungle dat  google heet. Dus, nu ik...

Lees meer